perjantai 30. elokuuta 2013

Anttolan 8.- luokkalaiset katsomassa Tanssimatsia



20. elokuuta 2013, kaikkien Mikkelin alueen koulujen kahdeksannet luokat vierailivat Mikaelissa katsomassa Tanssimatsi-balettiesitystä. Esitys perustui Minna Tervamäen ideaan, jossa ammattitanssijat eri puolilta Eurooppaa ovat joka-aamuisella balettitreenitunnilla ja koetanssitilanteessa. Tanssimatsissa liikuttiin klassisen balettityylin mukaisesti, mutta siihen on lisätty aineksia muista tanssilajeista, kuten esimerkiksi salsasta, show dancesta ja hip hopista. Näytöksen idea ei ollut ainoastaan tanssia balettia, vaan haastaa tanssijat kokeilemaan jotain erilaista, hieman akrobaattisellekin puolelle kuuluvaa liikekieltä.

Tanssijoina Mikaelin esityksessä toimivat Sari Ikonen, Emmi Pennanen, Florian Modan ja Piergiorgio Regazzo ja koetanssiopettajana Charlotte Schauman. Naispuoliset esiintyjät olivat suomalaisia, mutta Florian oli kotoisin Saksasta ja Piergiorgio Pohjois-Italiasta. Kaikki heistä ovat harrastaneet tanssia ainakin yli kymmenen vuotta ja tiet ovat johtaneet Kansallisbaletin parrasvaloihin.

Esityksessä koetanssin opettajan tehtävä oli valita paras tanssija Minna Tervamäen esitykseen, mutta loppujen lopuksi kaikki selvisivät voittajina. Näytöksessä korostettiin tanssin iloa eikä niinkään voittamisen mahtavuutta. Pehmeisiin ja klassisiin baletin perusliikkeisiin oli yhdistetty modernimpia ja rohkeampia kuvioita.

Tanssissa ”kilpailijoiden” väliset tunnekuohut huvittivat yleisöä. Urheiluselostaja Antero Mertarannan ilmestyminen miesten välisen taiston juontajaksi oli myös yksi mehukas naurupala muiden joukossa, vaikka se tapahtuikin vain ruudun välityksellä.

”Miestanssijoiden tiukat trikoohousut huvittivat”, tytöt tirskuivat. Santra puolestaan ihmetteli tanssijoiden varhain koittavaa eläkettä.
”Olisi hienoa taipua yhtä paljon kuin esimerkiksi Emmi”, Henna pohti.

Oppilaiden käsitys baletista ja tanssista muuttui esityksen aikana. Varsinkaan pojilla ei ollut taiteellista näkemystä baletin suhteen, mutta näytös varmasti avarsi heidänkin näkökulmiaan. Kahdeksasluokkalaiset eivät odottaneet näytökseltä mitään ihmeellistä, mutta jo esiintyjien venyttelytuokio keräsi oppilaiden kiinnostuneet katseet. Kokonaisuudessaan esitys oli hyvin suunniteltu ja siinä oli huomioitu nuorten mieltymykset.

Riikka Karjalainen, Iina Pulkkinen, Henna Pöyry, Annu Suontakanen